Materiaal en producten

Welk materiaal moet ik voorzien?

Onze huishoudhulpen komen in verschillende woningen met veel verschillende materialen. Sommige klanten hebben delicate oppervlaktes zoals parket, natuursteen, gepolierde beton,…  Het juiste product en goed materiaal zorgen voor het beste resultaat en het minst risico op problemen. Bespreek met je huishoudhulp waar en hoe speciale producten moeten worden gebruikt.

Huishoudhulpen poetsen vele uren en dagen per week. In de schoonmaaksector zijn de risico’s op rugklachten en gewrichtspijn groot. Ook long- en huisproblemen komen na vele jaren poetsen geregeld voor. Daarom is het belangrijk om goed materiaal en veilige producten te gebruiken.

Het is niet nodig om agressieve producten te gebruiken. Niet alleen voor de huishoudhulp maar ook voor jou en je familie zijn ze schadelijk. De mildere varianten zijn even goed en ook veiliger. Als je mircovezel doeken gebruikt, heb je minder product nodig.

Het is ook belangrijk om ergonomisch materiaal te voorzien: bijv. materiaal met een telescopische steel, een lichte stofzuiger met voldoende zuigkracht, een strijkplank die verstelbaar is in de hoogte. 
Vraag je huishoudhulp nooit om zware meubels te verplaatsen.

Tips voor materiaal:

Het aanwezige materiaal moet in goede, propere en veilige staat zijn. Na elke poetsbeurt was je de doeken op 60°C.
Versleten materiaal wordt tijdig vernieuwd.
De stelen van het materiaal zijn liefst telescopisch. Indien dit niet mogelijk is, hebben ze een minimumlengte van 140 cm (schouderlengte).
Het uitwringen van dweilen en poetsdoeken is erg belastend voor de polsen. Je kan dit voorkomen door microvezeldoeken te gebruiken en een uitwringsysteem voor dweilen. Zware katoenen doeken gebruik je beter niet.

Welk materiaal precies moet worden voorzien, hangt af van het specifiek takenpakket. 

1. Algemeen

2. Werken op hoogte

3. Afstoffen

4. De vloer schoonmaken met water

5. Schoonmaken van keuken en sanitair

6. Schoonmaken van ramen en spiegels

7. Wassen en Strijken

 

Tips voor producten:

De producten waarmee wordt gewerkt, moeten in de originele verpakking zitten. Het etiket van de gebruiksaanwijzing van het product moet goed leesbaar zijn. Je mag verschillende producten nooit mengen. Voor jouw welzijn en dat van de huishoudhulp, hebben we een voorkeur voor natuurlijke en ecologische producten. Agressieve producten veroorzaken schadelijke dampen met risico op longaandoeningen, huidaandoeningen en brandwonden.

Chloorhoudende prodcuten (javel), ontstopper en ammoniak mogen nooit gebruikt worden door onze huishoudhulpen! Vermijd ook sprays en spuitbussen.  Die veroorzaken een nevel die dieper wordt ingeademd.

Basisproductlijst: