Mijn huis als werkplek

Als een huishoudhulp bij jou komt werken, wordt jouw thuis plots een werkplek. Zoals elke werknemer heeft een huishoudhulp recht op correcte werkomstandigheden.

Hoe bereid ik mijn huis voor?

Een huishoudhulp kan efficiënter werken als je huis opgeruimd is. Als er veel tijd nodig is om op te ruimen, is er minder tijd om te poetsen. Een voorbereid huis is een teken van respect en is motiverend.

Hygiëne

Als gebruiker verbindt je je ertoe om de huishoudhulp geen gevaarlijke, ongezonde of onaangepaste te taken te geven zoals bijvoorbeeld buitenpoetswerk bij regen, koude weersomstandigheden of bij te hoge temperaturen.
Gevaarlijke producten zijn verboden omwille van de schadelijke dampen, risico’s op huidaandoeningen, brandwonden, enzovoort. Javel, ontstopper, ammoniak, producten zonder duidelijk etiket mogen dus nooit worden gebruikt door de huishoudhulp.

Je huishoudhulp moet in hygiënische omstandigheden kunnen werken en moet kunnen rekenen op veilig materiaal. Check geregeld of alle materiaal intact is en de toestellen nog goed werken.
Het is ook belangrijk om de gebruikte doeken te wassen op 60°.

Veiligheid

Elke woning heeft gevaarlijke plekken zoals een opstapje of een trap. Maak je huishoudhulp hier attent op.

De top 3 van de ongevallen in huis zijn:

•    Vallen van trappen en trapladders
•    Vallen en struikelen over natte vloer, draden, rommel op de vloer
•    Verkeerd gebruik van producten

De gevaarlijkste plek in huis en de plaats waar de meeste arbeidsongevallen gebeuren, is de trap.
Soms is die erg steil, met korte treden, geen leuning...
Maar ook op een veilige trap is een ongeval snel gebeurd als je niet oplet, als je de leuning niet vasthoudt bijvoorbeeld. 

Een huishoudhulp mag nooit werken op een gewone ladder of een stoel! Enkel een stabiele trapladder met antislipvoetjes is voldoende veilig en je huishoudhulp mag slechts werken tot op de derde trede. 
Als er toch zaken gepoetst worden die hoger zijn, is een telescopische steel een oplossing.

Ramen op een verdiep mogen enkel aan de buitenkant gepoetst worden als deze naar binnen opendraaien.

Onze huishoudhulpen hebben veiligheidsschoenen. Vraag nooit om deze uit te doen. Het risico om te vallen of te struikelen is dan veel groter. En als er iets op de voet valt, is de huishoudhulp ook niet beschermd tegen mogelijke gekneusde of gebroken tenen.

Temperatuur

Schoonmaken is een fysiek zware job. Zwaar werk en een hittegolf zijn geen ideale combinaties en ook in de winter zijn er zaken waar je best rekening mee houdt als een huishoudhulp bij jou komt poetsen.
We geven enkele tips om het werk van je huishoudhulp aangenamer te maken op warme en koude dagen.

Zomer:

Winter: